Over LEX SCHOENMAKER

Lex Schoenmaker, misschien wel het icoon van ADO Den Haag. Geboren op 23 augustus 1947. Na een onbezonnen jeugd ging hij op 8 jarige leeftijd voetballen bij het inmiddels opgeheven V.D.S. Lex speelde daar lange tijd en maakte op 15 jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Dat viel ook ADO op. ADO was in die tijd echt grootmacht in het Nederlandse voetbal dus een uitverkiezing in die tijd was een ongelooflijke prestatie. Wat goed is komt snel gold ook voor Lex. Op 18 jarige leeftijd maakt hij onder Ernst Happel in het seizoen 1965 – 1966 in de Intertotowedstrijd IFK Gothenburg – ADO zijn debuut. Lex blijft tot het seizoen 1969 – 1970 bij ADO spelen en wordt daarna overgenomen door het nog grotere Feyenoord. Lex speelt er 5 seizoenen en is onderdeel van de selectie die het jaar ervoor de Europa Cup 1 wint.

Lex keert in 1975 terug bij ADO dat dan inmiddels Fc Den Haag heet, speelt een korte tijd in Canada en een jaar in Amerika en sluit zijn loopbaan af in 1982 bij FC Den Haag. Lex was toen al begonnen met oefenmeester 1, de opleiding die nu UEFA A heet. In zijn voetballoopbaan heeft Lex een aantal prachtige trainers gehad. Bij ADO trainde hij onder de legendarische Ernst Happel, Vaclav Jezek, Vujadin Boskov, Anton Malatinsky en Piet de Visser. Bij Feyenoord trainde hij onder wederom Ernst Happel en Wiel Coerver. In Canada trainde hij onder Hans Kraaij sr. en in Amerika onder Cor van der Hart. Terug in Nederland was het eerst Martin van Vianen en later weer Cor van der Hart. Een rijtje illustere namen waar Lex veel van opgestoken heeft.

Zijn trainersloopbaan begon hij bij zijn grote liefde ADO. Het rood groen paste prima bij Lex en na 2 jaar ging hij naar FC Den Haag als assistent van Rob Baan. Na dat jaar was het wederom Feyenoord dat hem weghaalde en Lex bleef 3 jaar assistent bij Feyenoord in een periode dat het echt heel veel minder ging met de Rotterdamse grootmacht. Na zijn laatste jaar bij Feyenoord nam Lex Schoenmaker de taken over van Aad Mansveld bij Laakkwartier. Aad was ernstig ziek en Lex nam het laatste deel van het seizoen van mister ADO over.
Na dat jaar ging Lex aan de slag bij AZ, wederom als assistent om 3 jaar later eindelijk als eindverantwoordelijke te starten bij  zijn club, FC Den Haag. Dat jaar was hij coach van misschien wel het meest talentvolle en echte Haagse elftal dat ADO in de afgelopen 50 jaar heeft gehad. Lex gaf jongens als Rick Talan, Marco Gentile, Rick Hoogendorp, Virgilio Texeira, Michel Adam, Rene Stam, Winston Faerber en nog heel veel andere jonge gasten, een kans. Het werd een prachtig jaar dat in de finale van de nacompetitie pas mis ging.

Na dat jaar viel het elftal uiteen en vertrok Lex naar Dordrecht. Dat duurde niet lang omdat hij de kans kreeg met Willem van Hanegem naar het Midden-Oosten te gaan. die kans pakte hij. Uiteindelijk kwam Lex via Top Oss (3 jaar) en Al Jazira weer terug bij ADO waar hij samen met Rinus Israël ADO terugbracht naar de eredivisie. Lex stopte als trainer na het seizoen 2003 – 2004 om nog eenmaal terug te keren in 2006 – 2007 als interim trainer na het vertrek van Frans Adelaar. Ondanks een goed begin lukte het Lex niet ADO in de eredivisie te houden.

Lex is nog steeds verbonden aan ADO als technisch adviseur en is voor heel veel mensen, het gezicht van ADO.